Savoir-vivre (W restauracji)
Data: 06-04-2010 o godz. 21:02:47
Temat: Kultura


Wybierasz się do restauracji? Dowiedz się, jak należy zachowywać się przy stole zgodnie z zasadami savoir-vivre'u.

1. Po zajęciu miejsca przy stole w pierwszej kolejności sięgamy po serwetkę, którą rozkładamy i kładziemy na kolanach. Absolutnie nie wypada zakładać jej pod brodę. Serwetka będzie służyć jako ochrona przed poplamieniem ubrania oraz do ocierania kącików ust czy palców po posiłku.

2. Przy stole musimy pamiętać o prawidłowej postawie. Siedzimy prosto, ale jednocześnie swobodnie, bez sztucznego usztywnienia. Ważne jest, aby nie opierać łokci na stole oraz nie wyciągać pod nim nóg, na krawędzi stołu powinny spoczywać jedynie nadgarstki. Podczas posiłku lekko pochylamy się nad talerzem pamiętając o tym, że sztućce mają wędrować pomiędzy talerzem a ustami, a nie usta przybliżać się do sztućców.

3. Pierwszy posiłek w restauracji to tzw. przystawka np. w postaci jajek na twardo, krewetek, wędlin czy sałatek. Na początek do przystawki otrzymujemy chleb, który obowiązkowo podaje mężczyzna. Kromkę dzielimy palcami na małe kawałeczki układając na przeznaczonym do tego małym talerzyku znajdującym się po lewej stronie talerza. Możemy również posmarować kawałki masłem za pomocą specjalnego noża z płaską powierzchnia bez ostrza. Do spożycia posiłku używamy zawsze sztućce leżące najdalej od talerza. W przypadku przystawki to nóż leżący po prawej stronie i widelec leżący po lewej stronie talerza. Przystawkę jemy nimi na przemian z chlebem, który wkładamy do ust palcami.

4. Należy jeść estetycznie, niezbyt szybko i nazbyt łapczywie, ale również bez sztucznej ceremonialności. Podczas jedzenie należy utrzymać porządek na talerzu, który od początku do końca posiłku powinien wyglądać apetycznie i estetycznie. Nie należy nakładać sobie zbyt dużych porcji, a jeść wypada małymi kęsami. Ważną zasadą jest ciche jedzenie. Nie wolno mlaskać, siorbać czy odzywać się z pełnymi ustami. Nie wypada również dmuchać i wąchać potraw oraz napoi. Starajmy się możliwie cicho używać sztućców, unikając hałaśliwego ich odkładania, odgłosu stukania o talerz czy krojeniu na nim nożem. 

5. Nie powinno się wstawać od stołu bez wyraźniej konieczności. Jeśli jednak musimy na chwilę odejść układamy sztućce na talerzu krzyżując je, a serwetkę złożoną w trójkąt kładziemy po lewej stronie talerza. Gdy skończymy posiłek układamy sztućce na tzw. godzinę 4.20, tak aby ich końce lekko wystawały poza talerz (kelner wtedy z łatwością chwyci za talerz wraz z sztućcami). Obsługa by zabrać lub przynieść zastawę czy posiłek zawsze podejdzie z prawej strony, dlatego mamy obowiązek lekko odchylić się w lewo.

6. Pierwszym ciepłym daniem jest zupa podawana w głębokim talerzu lub w bulionówce. Zupę jemu łyżką, która leży po prawej stronie. Pamiętajmy o tym, że  należy nabierać na nią 3/4 łyżki płynu. Gdy chcemy zjeść zupę do końca powinniśmy przechylić talerz w swoją stronę, ponieważ nie stosownie jest pokazywać zawartość talerza innym. Po zjedzeniu zupy wkładamy łyżkę do talerza.

7. Drugie ciepłe danie podane jest na płaskim talerzu, a jemy je sztućcami przystosowanymi do danej potrawy. Sztućce te znajdują się jak zwykle najdalej od talerza. Potrawę należy jeść nabierając na przemian małe ilości pokarmu na widelec, a także popijając kompotem czy sokiem. Po zakończeniu także tego posiłku układamy sztućce na godzinę 4.20.

8. W restauracji, jako ostatni otrzymamy deser. Jemy go łyżeczką lub widelczykiem, który znajdziemy za talerzykiem. Łyżeczka przeznaczona jest np. do lodów, a widelczyk np. do ciasta. Deser popijamy kawą lub herbatą. Bardzo ważne jest, aby unikać stukania łyżeczką o boki czy dno filiżanki podczas mieszania cukru. Przeszkadza to innym oraz jest nieestetyczne, dlatego mieszamy powoli, tak aby unikać nieprzyjemnego dźwięku.







Artykuł jest z Publiczna Szkoła Podstawowe im. Tadeusza Kościuszki w Błędowie
http://www.bledow.edu.pl

Adres tego artykułu to:
http://www.bledow.edu.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=998