Język niemiecki - DOBRA PRZYSZŁOŚĆ!
Data: 27-10-2015 o godz. 20:27:23
Temat: Nauka


     Guten tag! Tymi słowami rozpoczęliśmy projekt dotyczący rozpowszechniania języka niemieckiego...








   W środę 21 października 2015r. odbyła się pierwsza część projektu. Dotyczyła ona typowych przysmaków kuchni państw niemieckojęzycznych, czyli: Niemiec, Austrii i Szwajcarii. 
Wzięli w nim udział uczniowie klasy IIc :
Agata Witczak, Klaudia Bator, Wiktoria Długowska, Katarzyna Kołacz, Angelika Jung, Patryk Bobrowski, Patryk Stępniak, Piotr Matyjasiak , Krystian Dzikołowski, Marek Pariaszewski.

   Akcja cała polegała na degustacji potraw przygotowanych przez nas własnoręcznie w domach. Każdy uczeń gimnazjum mógł ich spróbować podczas przerw lekcyjnych. Dania były te serwowane przez „kucharzy”, czyli wcześniej wymienionych uczestników projektu.
We wszystkim pomagała nam pani Iwona Wencel – nauczycielka języka niemieckiego, a przede wszystkim pomysłodawca całego przedsięwzięcia.

   Nasze specjały „wyszły” także poza teren szkoły. Aby pochwalić się nimi odwiedziliśmy: Urząd Gminy Błędów (a w szczególności pana wójta), banki znajdujące się w Błędowie, księdza proboszcza, szkołę podstawową oraz przedszkole.  Wszyscy byli zachwyceni przysmakami. Zebraliśmy wiele pochwał, a oddział Banku Spółdzielczego w Białej Rawskiej mieszczący się w Błędowie, podarował nam małe prezenty w postaci długopisów oraz notatników, za co bardzo jesteśmy wdzięczni.

   Wielu uczniom, a także nauczycielom, bardzo zasmakowały potrawy zaserwowane podczas dnia niemieckiego w naszym gimnazjum, dlatego wszyscy będą mogli znaleźć tu na nie przepisy. 


Lebkuchen – piernik niemiecki

SKŁADNIKI:

300 g białego cukru
200 g mąki
500 g migdałów
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
50 g kandyzowanej skórki cytrynowej
100 g gorzkiej czekolady
5 jajek
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki utartej wanilii
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
½ łyżeczki zmielonych goździków
½ łyżeczki zmielonego kardamonu
1 białko
3 łyżki kakao
150 g cukru pudru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

   Czekoladę ścieramy na tarce. Kandyzowaną skórkę ścieramy. Migdały zalewamy wrzątkiem. Gdy skórka zacznie odchodzić, usuwamy ją. Osuszone migdały mielimy.
Jajka ubijamy z białym cukrem. Gdy masa zbieleje i cały cukier się rozpuści, dodajemy mąkę, przyprawy, migdały czekoladę i kandyzowaną skórkę cytrusów.
Wylewamy masę na formę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut w temperaturze 170 stopni.
Białko ucieramy z kakao, cukrem pudrem i 1 łyżką wody. Pokrywamy ciasto lukrem i ponownie wstawiamy do pieca. Pieczemy 8 minut w temperaturze 170 stopni.
Upieczone ciasto studzimy i kroimy na kawałki.

Nusstaler
  - orzechowe talarki

 SKŁADNIKI:

8 łyżek (135 g) masła
1/2 szklanki (100 g) drobnego cukru
1 łyżka naturalnego ekstraktu waniliowego
110 g drobno zmielonych orzechów laskowych
1 szklanka (150 g) mąki pszennej
1/4 szklanki (28 g) gorzkiego, niesłodzonego kakao
1/8 łyżeczki soli
całe orzechy laskowe

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

   Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. W misce zmiksować masło z cukrem i wanilią. W drugiej misce wymieszać mielone orzechy, mąkę, sól i kakao. Cały czas miksując masę maślaną dodawać mieszankę mączną. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować dłońmi kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę lekko spłaszczyć. Układać ciastka na blasze zachowując 3 cm odstępy. Na środek każdego ciastka wcisnąć orzech laskowy. Ciastka wstawić do piekarnika i piec 10 minut. Studzić na kratce.

 


Maulatschen  - pierożki

SKŁADNIKI:

Farsz:
8 cienkich parówek cielęcych 
400g świeżego szpinaku 
200g boczku wędzonego
1 średnia cebula
pieprz, sól, gałka muszkatołowa
1 łyżka masła

Ciasto:
2 szklanki mąki
1 jajko
woda (tyle ile ciasto zabierze, żeby było elastyczne), średnio ok. 0,5 szklanki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

   Szpinak myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy szpinak. Smażymy aby stał się miękki. Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Parówki kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera, miksując na gładką masę. Następnie wszystkie składniki łączymy ze sobą (parówki, skwarki, szpinak i cebulkę) i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Odstawiamy do ostygnięcia.

Ciasto: Na stolnicę wysypujemy mąkę, w środek wbijamy jajko i dodajemy sól. Powoli dodajemy wodę. Ciasto ma mieć konsystencję elastyczną i miękką. Ciasto rozwałkowujemy - ma być cienkie i kroimy na kwadraty 5 x 5 cm. Do każdego pierożka nakładamy ok. łyżeczkę farszu i zlepiamy. Zagotować wodę na pierogi. Gdy będzie się gotować posolić ją. Pierożki wrzucamy na wrzątek i czekamy aż wypłyną, wtedy je wyciągamy, Podajemy ciepłe z sosem koperkowym.

 


Maluns -  ziemniaczane okruszki

SKŁADNIKI:

500 g ugotowanych dzień wcześniej ziemniaków w mundurkach (mączystych)
ok. 150 g mąki (od 125 do 175 g)
ok. 50 g masła (możemy też użyć masła klarowanego)
sól

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

   Ugotowane, zimne ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać mąkę (im wilgotniejsze ziemniaki tym więcej potrzeba mąki), posolić i rozetrzeć delikatnie palcami tak, aż powstanie ‘kruszonka’. Masło rozgrzać na patelni i smażyć maluns stale mieszając aż do otrzymania złocistych ‘okruchów’. Można podawać je z dodatkiem sera czy mięsa / wędliny, jak i z kefirem / jogurtem czy – tradycyjnie – z musem jabłkowym. W wersji kolacyjno-obiadowej możemy podać je z którymś z win z regionu Gryzonii, jak np. Maienfelder, Jeninser czy Fläscher.


Currywurst  - kiełbaski curry

SKŁADNIKI:

Currywurst czyli niemieckie kiełbaskie z curry

1 pętko kiełbasy,

1 cebula,

500g przecieru pomidorowego,

4 łyżeczki curry

3 łyżeczki słodkiej papryki,

2 łyżeczki octu balsamicznego,

2 łyżeczki miodu,

2 łyżeczki sosu worchesteire,

szczypta chili,

szczypta cukru,

sól,

pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

   Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy wszystkie składniki i gotujemy sos około 10 minut aż zgęstnieje, co jakiś czas mieszamy. W tym czasie przygotowujemy kiełbaski. Kiełbasę kroimy na mniejsze kawałki i obsmażamy ją na patelni lub grillujemy. Można ją ponacinać tak jak do grillowania. Sos doprawiamy do smaku. Gotowe kiełbaski podajemy polanę sosem i posypane szczyptą curry. Danie podajemy z frytkami lub bułką/pieczywem.

 

Sachertorte – tort Sachera

   Kiedy 16-letni uczeń szefa kuchni Franz Sacher stworzył ten tort na dworze księcia Metternicha w 1832 roku, niewiele wiedział o wrażeniu, jakie wywoła na miłośnikach czekolady na całym świecie. Przepis na oryginalny tort Sachera jest dobrze strzeżoną tajemnicą, którą posiada cukiernia w hotelu Sacher w Wiedniu.

SKŁADNIKI:

150 g masła
150 g cukru
150 g czekolady
8 jaj (białka oddzielone od żółtek)
120 g mąki
masło
sucha bułka tarta
dżem morelowy

Polewa czekoladowa:

150 g czekolady
1 łyżka oleju
200 g cukru
½ szklanki wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

   Ubić masło z połową przygotowanego cukru oraz z roztopioną czekoladą, dodając żółtka po jednym, aż do uzyskania gęstej piany. Posypać mąką. Ubić białka i pozostały cukier na sztywną pianę. Następnie dodać pianę do wcześniej przygotowanej piany. Dodawać ostrożnie i lekko pomieszać. Wlać ciasto do tortownicy, wcześniej posmarowanej masłem i bułką tartą i piec w temperaturze 180°C przez około godzinę.
Aby schłodzić ciasto, obrócić je do góry nogami przykładając talerz. Po wystygnięciu włożyć do lodówki. Przed włożeniem do lodówki, rozprowadzić po powierzchni dżem morelowy i polać polewą czekoladową. Tort można również podawać z bitą śmietaną.

Polewa czekoladowa:

Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i wymieszać z olejem. W garnku wymieszać wodę z cukrem i doprowadzić do wrzenia. Ochłodzony roztwór z cukru dodać do roztopionej czekolady, mieszać aż do uzyskania gładkiej mieszanki.


Flachswickel – maślane bułeczki

   Niezwykle maślane bułeczki kształtem przypominające popularną chałkę. U nas w szkole miały okrągły kształt. Bardzo puszyste i wilgotne zarazem. Polecam!

SKŁADNIKI:

Składniki na 8 bułeczek w kształcie warkoczów
150 g roztopionego letniego masła
200 ml ciepłego mleka
500 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
4 łyżki cukru waniliowego
2 jajka
szczypta soli
cukier puder do obtaczania ciasta

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

   Rozkruszone drożdże zasypujemy cukrem waniliowym. Dodajemy ciepłe mleko, łyżkę mąki i dobrze mieszamy, aby powstał zaczyn bez grudek. Pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 15 minut pod przykryciem. Do miski wykładamy pozostałe składniki - mąkę, sól, jajka, roztopione masło. Dodajemy zaczyn i wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ścierką i pozostawiamy w ciepłym miejscu - ciasto musi podwoić swoją objętość. Ciasto dzielimy na 24 równych części. Z każdej formujemy wałeczek. Panierujemy go w cukrze pudrze. Bierzemy 3 wałeczki, zlepiamy je z jednej strony i zaplatamy warkocz. Czynność powtarzamy z pozostałymi kawałkami ciasta. Bułeczki układamy na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia - bułeczki muszą poleżeć w ciepłym miejscu jeszcze ok. 30 minut. Po tym czasie pieczemy je ok. 20-25 minut w temp. 160 stopni. Najlepiej smakują z kubkiem mleka i zimnym masełkiem czy domową konfiturą. Smacznego!


Kartoffelsalat – sałatka ziemniaczana

   Brandenburski przepis na bardzo łatwą, szybką i tanią sałatkę. Składniki na nią są dostępne chyba w każdym domu więc można ją zrobić zawsze kiedy się ma ochotę.

 

SKŁADNIKI:

10 średnich ziemniaków
2-3 czerwone cebule
5 kiszonych ogórków
Majonez
Sól, pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

   Ziemniaki umyć, ugotować w łupinach i ostudzić. Obrać i pokroić w dużą kostkę. Cebule obrać z łupinek, pokroić w małą kostkę razem z ogórkami. Cebule i ogórki dodać do ziemniaków. Dołożyć majonez w takiej ilości żeby spoił całość. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Sałatka świetnie się sprawdza na wszelkich przyjęciach i uroczystościach. Świetnie komponuje się z pieczonymi i grillowanymi mięsami.


Schwarzwalder Torte – tort szwarcwaldzki

SKŁADNIKI:

Biszkopt:

140g gorzkiej kuwertury (lub czekolady gorzkiej)

75g masła

6 jajek

180g cukru

100g mąki pszennej

50g mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

800g wiśni ze słoika (waga samych owoców, nie wylewać soku!)

500ml soku z wiśni (tego ze słoika)

4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki cukru

100ml wódki wiśniowej (lub wiśniówki)

800ml słodkiej śmietany 30%

3 opakowania cukru waniliowego (1 opakowanie= 2 łyżeczki)

Do dekoracji:

16 wiśni kandyzowanych (ja odkładam 16 sztuk wiśni z kompotu)

100g gotowych wiórków lub płatków czekoladowych lub gorzkiej czekolady pokrojonej na drobne kawałki

 

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

   Kuwerturę i masło roztopić w kąpieli wodnej.

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać stopniowo przestudzoną kuwerturę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do ubitych białek i delikatnie wymieszać. Białka z mąką dodać do masy z żółtek i delikatnie połączyć. Gotową masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm posmarowanej margaryną i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piec w nagrzanym piekarniku około 40min. w temperaturze 180°C. Ostudzić.

Ostudzony biszkopt przekroić dwukrotnie, tak aby powstały 3 krążki.

Wiśnie odsączyć na sitku. 16 wiśni osuszyć z soku ręcznikiem papierowym i odłożyć na bok, będą potrzebne do dekoracji. Potrzebne będzie 500ml soku z wiśni.

Cukier, mąkę ziemniaczaną i trochę soku dobrze wymieszać. Resztę z 500ml soku zagotować. Dodać rozmieszaną mąkę z cukrem i chwilkę pogotować, tak aby powstał kisiel. Dodać wiśnie i wymieszać. Lekko ostudzić. Dodać 50ml wódki wiśniowej (wiśniówki).  

Dwa krążki biszkoptowe nasączyć wódką wiśniową (pozostawiając trochę wódki do nasączenia 3 krążka) i rozłożyć po połowie kisielu z wiśniami. Krążki wstawić na chwilę do lodówki.

Śmietanę ubić mikserem. Pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy.

Jeden z krążków z kisielem ułożyć na paterze. Na biszkopt wyłożyć 1/4 śmietany. Przykryć drugim krążkiem z kisielem. Nałożyć znowu ¼ śmietany. Przykryć 3cim krążkiem. Biszkopt nasączyć pozostałą wódką wiśniową (wiśniówką). Boki i wierzch posmarować śmietaną. Resztę śmietany przełożyć do szprycy i zrobić 16 kleksów i na każdym położyć wiśnię. Boki i środek tortu posypać płatkami czekolady.

Tort wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.



 

   Podsumowując: cały dzień odbył się bardzo „smacznie”. Jesteśmy szczęśliwi z sukcesu projektu i jego ciepłego przyjęcia, a to dopiero początek. Następna część już w listopadzie, a tymczasem: Auf Wiedersehen! ;)

 

 

 

 






Artykuł jest z Publiczna Szkoła Podstawowe im. Tadeusza Kościuszki w Błędowie
http://www.bledow.edu.pl

Adres tego artykułu to:
http://www.bledow.edu.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=1859