Zasady prawidłowego żywienia
Data: 27-10-2015 o godz. 19:50:44
Temat: Nauka


   Uczniowie, korzystający ze stołówki szkolnej zauważyli pewne zmiany w jadłospisie.
Dlaczego zupa jest niesłona? Dlaczego rzadziej są smażone kotlety? Dlaczego nie ma słodyczy? Takie pytania można usłyszeć w czasie przerw i na niektórych lekcjach. O zmianach w żywieniu zbiorowym w jednostkach oświatowych mówi się także w mediach. W związku z tym uczennice kl. IIb Paulina Kawęczyńska i Angelika Mydłowska przeprowadziły z panią intendentką Małgorzatą Matysiak wywiad o zasadach prawidłowego żywienia, który wykorzystano na lekcji biologii.







Oto fragmenty wywiadu:

U -  Dlaczego w stołówkach nie używa się soli?
I - nadmiar soli kuchennej jest szkodliwy, negatywnie wpływa na organizmy. Według zaleceń Ministerstwa Zdrowia trzeba ograniczyć stosowanie chlorku sodu. Na jego miejsce używamy soli potasowych i magnezowych. Dzienna norma zapotrzebowania NaCl wynosi 5 g na osobę.
U - Dlaczego w jadłospisie jest dużo owoców i warzyw?
I - Bo zawierają dużo witamin, zwłaszcza gdy spożywamy je na surowo. W czasie gotowania część witamin tracimy. Dwa razy w tygodniu mogą być warzywa gotowane, 3 razy w tygodniu - surowe, 1 raz  - sok owocowy, 200ml
U - A co ze spożywaniem cukru?
I - Ograniczamy cukier, aby zapobiec tyciu młodzieży. Nadwaga to poważny problem społeczny. Wprowadziliśmy więcej produktów zawierających węglowodany złożone: makaron pełnoziarnisty, płatki orkiszowe, kaszę jaglaną. Do surówek dodajemy olej słonecznikowy, który spełnia normy żywieniowe oraz oliwę z oliwek.
U - Czy przedszkolaki jedzą takie same posiłki, jak gimnazjaliści?
I - Z reguły tak. Tylko dostają jeszcze mniej soli; Do przygotowanych dań nie używamy przypraw typu wegeta, kwasek cytrynowy itd., lecz przypraw naturalnych - ziół.
U - Na co zwracać uwagę w prawidłowym żywieniu?
I - Na regularne posiłki - 5 w ciągu dnia co 2-3 godziny
U - Dlaczego?
I - Zapobiega to odkładaniu tkanki tłuszczowej, dobrze wpływa na wzrost i rozwój, lepszą pracę umysłu. Posiłki te powinny zawierać wszystkie składniki, być urozmaicone i kolorowe.
U - Dziękujemy za rozmowę.




   Pani intendentka przekazała nam także materiały o zasadach prawidłowego żywienia opracowanych przez Ministerstwo Zdrowia. Zalecenia i wskazówki wykorzystano na gazetkę dostępną w sali nr. 4:
,, Niezdrowe zamień na zdrowe'', ,,Żywienie zbiorowe w placówkach oświatowych'',
 ,,Na zdrowie''.






Artykuł jest z Publiczna Szkoła Podstawowe im. Tadeusza Kościuszki w Błędowie
http://www.bledow.edu.pl

Adres tego artykułu to:
http://www.bledow.edu.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=1858