Dzień rozpusty i przyjemności
Data: 01-03-2014 o godz. 21:56:20
Temat: Kultura


W tym roku 27 lutego przypadał tzw. tłusty czwartek przez niejedne dziecko oczekiwany dzień do podjadania. Jednak mała ilość osób zna genezę tego święta. Dawno, dawno temu...



...w starożytności, rzymianie świętowali ostatni dzień zimy. Ucztowanie opierało się na jedzeniu tłustych potraw np. mięs i piciu wina, a na deser były podawane pączki nadziewane słoniną.


Combrowy czwartek, tak nazywał się odpowiednik „tłustego czwartku” w Małopolsce. Legenda głosi, iż nazwa pochodzi od krakowskiego burmistrza Combra (żyjącego w XVII w.). Był on podły dla kobiet, które miały swoje kramy, a mówiono wtedy „Pan Bóg wysoko, a król daleko, któż nas zasłoni przed Combrem.” Zmarł on w tłusty czwartek, a co roku w ten dzień urządzano huczne tańce i obfitości na stołach np. boczek.


Dopiero w XVI wieku pojawił się zwyczaj podawania pączków na słodko. Niespodzianką w pączku był migdał lub orzech. Osoba która miała taki pączek, miał otaczać dostatek pieniędzy i zdrowia.


Obecnie w wierze katolickiej wyznacza ostatni czwartek przed Wielkim Postem.


Najpopularniejszymi daniami spożywanymi w ten dzień są:

  • pączki

  • faworki, inaczej zwane chruściki



Przepis na pyszne, domowe...


PĄCZKI


    Do przygotowania 20 pączków potrzebujemy:
    - 600 g maki pszennej
    - 150 g cukru
    - 125 g roztopionego masła
    - 250 g ciepłego mleka
    - 6 żółtek
    - 50 g drożdży
    - 30 ml spirytusu
    - szczypty soli
    - 3/4 szklanki konfitury z róży
    - 1 kg smalcu do smażenia
    - cukru pudru do posypania



1.Do drożdży dodajemy łyżkę cukru, mieszamy i czekamy do rozmnożenia. 
2.Ucieramy cukier z żółtkami na puszysta masę.
3.Podgrzane mleko z solą dodajemy do masy z żółtek.
4.Do miski wsypujemy przesianą mąkę, wlewamy drożdże, masę z żółtkami oraz spirytus. Mieszamy i dokładnie wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy roztopione masło.
5.Tak przygotowane ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
6.Stolnicę oraz ciasto posypujemy mąką. Rozwałkowujemy na grubość 2 cm i wykrawamy formą o średnicy 6 cm.
7.Worek cukierniczy napełniamy konfiturą z róży.
8.Pączki możemy nadziewać na cztery sposoby.
9.Pierwszy: Na niewyrośnięte ciasto kładziemy łyżkę nadzienia, zawijamy i odstawiamy na 30 minut.
10.Drugi: Wyrośnięte ciasto nakłuwamy tylką (igłą) i nadziewamy konfiturą.
11.Trzeci: Pączki możemy nadziewać również po usmażeniu
12.W czwartym sposobie ciasto należy bardziej rozwałkować na grubość 1 cm. Także wycinamy krążki 6 centymetrowe. Na jeden kładziemy konfiturę a drugim przykrywamy. Odstawiamy do wyrośnięcia.
13. Pączki smażymy w tłuszczu rozgrzanym do 180 stopni. Pączki kładziemy na tłuszcz i smażymy po 2 minuty z każdej strony.
14.Odkładamy na papierowy ręcznik do odsączenia.
15.Posypujemy cukrem pudrem.

Pączki możemy nadziewać konfiturami z różnych owoców, a także nutellą lub karmelem, jednak to te z różą są najbardziej tradycyjne.







Artykuł jest z Zespół Szkół w Błędowie
http://www.bledow.edu.pl

Adres tego artykułu to:
http://www.bledow.edu.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=1698