Kto się odważył, ten już wie, że gotowanie to świetna zabawa!
Data: 12-02-2014 o godz. 17:31:38
Temat: Nauka


   Jesteś głodny? Chcesz zjeść jabłuszko pod inną postacią niż w szarlotce? To jest artykuł na miarę Twojego głodu!

Siedemnastowieczne pieczone jabłuszka z cynamonem


Potrzebujemy:
  • 4 jabłka
  • 2,5 łyżki cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka masła
  • orzechy włoskie
  • 15 sztuk biszkoptów 

Sposób wykonania:
  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  2. Biszkopty łamiemy na malutkie kawałeczki.
  3. Dokładnie mieszamy cukier, cynamon i roztopione masło. Dodajemy biszkopty.
  4. Przecinamy jabłka w pół, wydrążamy środek-gniazda nasienne.
  5. Wkładamy jabłka do naczynia i nakłuwamy delikatnie miąższ.
  6. Do otworów wkładamy orzechy, a na wierzch naszą mieszankę.
  7. Wlewamy do naczynia trochę wody, tab by przykryło dno i wstawiamy do piekarnika na 35-45 min. W zależności od odmiany jabłek i ich stanu dojrzałości.


 Smacznego!







Artykuł jest z Publiczna Szkoła Podstawowe im. Tadeusza Kościuszki w Błędowie
http://www.bledow.edu.pl

Adres tego artykułu to:
http://www.bledow.edu.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=1692