Publiczna Szkoła Podstawowa
im. Tadeusza Kościuszki w Błędowie

ul. Stary Rynek 9; 05-620 Błędów
tel: 486680356; bledow@home.pl
Szukaj
Temat
  Zarejestruj się Home  ·  Tematy  ·  Pliki  ·  Twoje konto  ·  Wyślij artykuł  ·  Top 10  
Menu
· Strona główna
· Archiwum artykułów
· Blogi
· Ciekawe strony
· Encyclopedia
· FAQ
· Forum
· Galeria
· Kontakt
· Pliki
· Poleć znajomym
· Statystyki
· Wyślij artykuł
· Zarządzanie kontem

Zawartość
·nasza szkoła
·świetlica szkolna
·Biblioteka i czytelnia
·plan lekcji
·samorząd uczniowski
·klasy
·nauczyciele
·pedagog
·psycholog
·dydaktyka
·absolwenci
·informator trzecioklasisty

Logowanie
Witaj, Anonymous
Pseudonim
Hasło
(Zarejestruj się)
Członkostwo:
Ostatni: ixijumu
Nowe dzisiaj: 11
Nowe wczoraj: 17
Wszystkie: 4299

Na stronie:
Gości: 360
Użytkowników: 0
Razem: 360

Język niemiecki - DOBRA PRZYSZŁOŚĆ!
Wysłano dnia 27-10-2015 o godz. 20:27:23 przez Moly_Ka

Nauka Agix6 napisał "

     Guten tag! Tymi słowami rozpoczęliśmy projekt dotyczący rozpowszechniania języka niemieckiego...








   W środę 21 października 2015r. odbyła się pierwsza część projektu. Dotyczyła ona typowych przysmaków kuchni państw niemieckojęzycznych, czyli: Niemiec, Austrii i Szwajcarii. 
Wzięli w nim udział uczniowie klasy IIc :
Agata Witczak, Klaudia Bator, Wiktoria Długowska, Katarzyna Kołacz, Angelika Jung, Patryk Bobrowski, Patryk Stępniak, Piotr Matyjasiak , Krystian Dzikołowski, Marek Pariaszewski.

   Akcja cała polegała na degustacji potraw przygotowanych przez nas własnoręcznie w domach. Każdy uczeń gimnazjum mógł ich spróbować podczas przerw lekcyjnych. Dania były te serwowane przez „kucharzy”, czyli wcześniej wymienionych uczestników projektu.
We wszystkim pomagała nam pani Iwona Wencel – nauczycielka języka niemieckiego, a przede wszystkim pomysłodawca całego przedsięwzięcia.

   Nasze specjały „wyszły” także poza teren szkoły. Aby pochwalić się nimi odwiedziliśmy: Urząd Gminy Błędów (a w szczególności pana wójta), banki znajdujące się w Błędowie, księdza proboszcza, szkołę podstawową oraz przedszkole.  Wszyscy byli zachwyceni przysmakami. Zebraliśmy wiele pochwał, a oddział Banku Spółdzielczego w Białej Rawskiej mieszczący się w Błędowie, podarował nam małe prezenty w postaci długopisów oraz notatników, za co bardzo jesteśmy wdzięczni.

   Wielu uczniom, a także nauczycielom, bardzo zasmakowały potrawy zaserwowane podczas dnia niemieckiego w naszym gimnazjum, dlatego wszyscy będą mogli znaleźć tu na nie przepisy. 


Lebkuchen – piernik niemiecki

SKŁADNIKI:

300 g białego cukru
200 g mąki
500 g migdałów
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
50 g kandyzowanej skórki cytrynowej
100 g gorzkiej czekolady
5 jajek
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki utartej wanilii
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
½ łyżeczki zmielonych goździków
½ łyżeczki zmielonego kardamonu
1 białko
3 łyżki kakao
150 g cukru pudru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

   Czekoladę ścieramy na tarce. Kandyzowaną skórkę ścieramy. Migdały zalewamy wrzątkiem. Gdy skórka zacznie odchodzić, usuwamy ją. Osuszone migdały mielimy.
Jajka ubijamy z białym cukrem. Gdy masa zbieleje i cały cukier się rozpuści, dodajemy mąkę, przyprawy, migdały czekoladę i kandyzowaną skórkę cytrusów.
Wylewamy masę na formę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut w temperaturze 170 stopni.
Białko ucieramy z kakao, cukrem pudrem i 1 łyżką wody. Pokrywamy ciasto lukrem i ponownie wstawiamy do pieca. Pieczemy 8 minut w temperaturze 170 stopni.
Upieczone ciasto studzimy i kroimy na kawałki.

Nusstaler
  - orzechowe talarki

 SKŁADNIKI:

8 łyżek (135 g) masła
1/2 szklanki (100 g) drobnego cukru
1 łyżka naturalnego ekstraktu waniliowego
110 g drobno zmielonych orzechów laskowych
1 szklanka (150 g) mąki pszennej
1/4 szklanki (28 g) gorzkiego, niesłodzonego kakao
1/8 łyżeczki soli
całe orzechy laskowe

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

   Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. W misce zmiksować masło z cukrem i wanilią. W drugiej misce wymieszać mielone orzechy, mąkę, sól i kakao. Cały czas miksując masę maślaną dodawać mieszankę mączną. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować dłońmi kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę lekko spłaszczyć. Układać ciastka na blasze zachowując 3 cm odstępy. Na środek każdego ciastka wcisnąć orzech laskowy. Ciastka wstawić do piekarnika i piec 10 minut. Studzić na kratce.

 


Maulatschen  - pierożki

SKŁADNIKI:

Farsz:
8 cienkich parówek cielęcych 
400g świeżego szpinaku 
200g boczku wędzonego
1 średnia cebula
pieprz, sól, gałka muszkatołowa
1 łyżka masła

Ciasto:
2 szklanki mąki
1 jajko
woda (tyle ile ciasto zabierze, żeby było elastyczne), średnio ok. 0,5 szklanki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

   Szpinak myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy szpinak. Smażymy aby stał się miękki. Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Parówki kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera, miksując na gładką masę. Następnie wszystkie składniki łączymy ze sobą (parówki, skwarki, szpinak i cebulkę) i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Odstawiamy do ostygnięcia.

Ciasto: Na stolnicę wysypujemy mąkę, w środek wbijamy jajko i dodajemy sól. Powoli dodajemy wodę. Ciasto ma mieć konsystencję elastyczną i miękką. Ciasto rozwałkowujemy - ma być cienkie i kroimy na kwadraty 5 x 5 cm. Do każdego pierożka nakładamy ok. łyżeczkę farszu i zlepiamy. Zagotować wodę na pierogi. Gdy będzie się gotować posolić ją. Pierożki wrzucamy na wrzątek i czekamy aż wypłyną, wtedy je wyciągamy, Podajemy ciepłe z sosem koperkowym.

 


Maluns -  ziemniaczane okruszki

SKŁADNIKI:

500 g ugotowanych dzień wcześniej ziemniaków w mundurkach (mączystych)
ok. 150 g mąki (od 125 do 175 g)
ok. 50 g masła (możemy też użyć masła klarowanego)
sól

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

   Ugotowane, zimne ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać mąkę (im wilgotniejsze ziemniaki tym więcej potrzeba mąki), posolić i rozetrzeć delikatnie palcami tak, aż powstanie ‘kruszonka’. Masło rozgrzać na patelni i smażyć maluns stale mieszając aż do otrzymania złocistych ‘okruchów’. Można podawać je z dodatkiem sera czy mięsa / wędliny, jak i z kefirem / jogurtem czy – tradycyjnie – z musem jabłkowym. W wersji kolacyjno-obiadowej możemy podać je z którymś z win z regionu Gryzonii, jak np. Maienfelder, Jeninser czy Fläscher.


Currywurst  - kiełbaski curry

SKŁADNIKI:

Currywurst czyli niemieckie kiełbaskie z curry

1 pętko kiełbasy,

1 cebula,

500g przecieru pomidorowego,

4 łyżeczki curry

3 łyżeczki słodkiej papryki,

2 łyżeczki octu balsamicznego,

2 łyżeczki miodu,

2 łyżeczki sosu worchesteire,

szczypta chili,

szczypta cukru,

sól,

pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

   Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy wszystkie składniki i gotujemy sos około 10 minut aż zgęstnieje, co jakiś czas mieszamy. W tym czasie przygotowujemy kiełbaski. Kiełbasę kroimy na mniejsze kawałki i obsmażamy ją na patelni lub grillujemy. Można ją ponacinać tak jak do grillowania. Sos doprawiamy do smaku. Gotowe kiełbaski podajemy polanę sosem i posypane szczyptą curry. Danie podajemy z frytkami lub bułką/pieczywem.

 

Sachertorte – tort Sachera

   Kiedy 16-letni uczeń szefa kuchni Franz Sacher stworzył ten tort na dworze księcia Metternicha w 1832 roku, niewiele wiedział o wrażeniu, jakie wywoła na miłośnikach czekolady na całym świecie. Przepis na oryginalny tort Sachera jest dobrze strzeżoną tajemnicą, którą posiada cukiernia w hotelu Sacher w Wiedniu.

SKŁADNIKI:

150 g masła
150 g cukru
150 g czekolady
8 jaj (białka oddzielone od żółtek)
120 g mąki
masło
sucha bułka tarta
dżem morelowy

Polewa czekoladowa:

150 g czekolady
1 łyżka oleju
200 g cukru
½ szklanki wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

   Ubić masło z połową przygotowanego cukru oraz z roztopioną czekoladą, dodając żółtka po jednym, aż do uzyskania gęstej piany. Posypać mąką. Ubić białka i pozostały cukier na sztywną pianę. Następnie dodać pianę do wcześniej przygotowanej piany. Dodawać ostrożnie i lekko pomieszać. Wlać ciasto do tortownicy, wcześniej posmarowanej masłem i bułką tartą i piec w temperaturze 180°C przez około godzinę.
Aby schłodzić ciasto, obrócić je do góry nogami przykładając talerz. Po wystygnięciu włożyć do lodówki. Przed włożeniem do lodówki, rozprowadzić po powierzchni dżem morelowy i polać polewą czekoladową. Tort można również podawać z bitą śmietaną.

Polewa czekoladowa:

Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i wymieszać z olejem. W garnku wymieszać wodę z cukrem i doprowadzić do wrzenia. Ochłodzony roztwór z cukru dodać do roztopionej czekolady, mieszać aż do uzyskania gładkiej mieszanki.


Flachswickel – maślane bułeczki

   Niezwykle maślane bułeczki kształtem przypominające popularną chałkę. U nas w szkole miały okrągły kształt. Bardzo puszyste i wilgotne zarazem. Polecam!

SKŁADNIKI:

Składniki na 8 bułeczek w kształcie warkoczów
150 g roztopionego letniego masła
200 ml ciepłego mleka
500 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
4 łyżki cukru waniliowego
2 jajka
szczypta soli
cukier puder do obtaczania ciasta

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

   Rozkruszone drożdże zasypujemy cukrem waniliowym. Dodajemy ciepłe mleko, łyżkę mąki i dobrze mieszamy, aby powstał zaczyn bez grudek. Pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 15 minut pod przykryciem. Do miski wykładamy pozostałe składniki - mąkę, sól, jajka, roztopione masło. Dodajemy zaczyn i wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ścierką i pozostawiamy w ciepłym miejscu - ciasto musi podwoić swoją objętość. Ciasto dzielimy na 24 równych części. Z każdej formujemy wałeczek. Panierujemy go w cukrze pudrze. Bierzemy 3 wałeczki, zlepiamy je z jednej strony i zaplatamy warkocz. Czynność powtarzamy z pozostałymi kawałkami ciasta. Bułeczki układamy na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia - bułeczki muszą poleżeć w ciepłym miejscu jeszcze ok. 30 minut. Po tym czasie pieczemy je ok. 20-25 minut w temp. 160 stopni. Najlepiej smakują z kubkiem mleka i zimnym masełkiem czy domową konfiturą. Smacznego!


Kartoffelsalat – sałatka ziemniaczana

   Brandenburski przepis na bardzo łatwą, szybką i tanią sałatkę. Składniki na nią są dostępne chyba w każdym domu więc można ją zrobić zawsze kiedy się ma ochotę.

 

SKŁADNIKI:

10 średnich ziemniaków
2-3 czerwone cebule
5 kiszonych ogórków
Majonez
Sól, pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

   Ziemniaki umyć, ugotować w łupinach i ostudzić. Obrać i pokroić w dużą kostkę. Cebule obrać z łupinek, pokroić w małą kostkę razem z ogórkami. Cebule i ogórki dodać do ziemniaków. Dołożyć majonez w takiej ilości żeby spoił całość. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Sałatka świetnie się sprawdza na wszelkich przyjęciach i uroczystościach. Świetnie komponuje się z pieczonymi i grillowanymi mięsami.


Schwarzwalder Torte – tort szwarcwaldzki

SKŁADNIKI:

Biszkopt:

140g gorzkiej kuwertury (lub czekolady gorzkiej)

75g masła

6 jajek

180g cukru

100g mąki pszennej

50g mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

800g wiśni ze słoika (waga samych owoców, nie wylewać soku!)

500ml soku z wiśni (tego ze słoika)

4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki cukru

100ml wódki wiśniowej (lub wiśniówki)

800ml słodkiej śmietany 30%

3 opakowania cukru waniliowego (1 opakowanie= 2 łyżeczki)

Do dekoracji:

16 wiśni kandyzowanych (ja odkładam 16 sztuk wiśni z kompotu)

100g gotowych wiórków lub płatków czekoladowych lub gorzkiej czekolady pokrojonej na drobne kawałki

 

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

   Kuwerturę i masło roztopić w kąpieli wodnej.

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać stopniowo przestudzoną kuwerturę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do ubitych białek i delikatnie wymieszać. Białka z mąką dodać do masy z żółtek i delikatnie połączyć. Gotową masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm posmarowanej margaryną i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piec w nagrzanym piekarniku około 40min. w temperaturze 180°C. Ostudzić.

Ostudzony biszkopt przekroić dwukrotnie, tak aby powstały 3 krążki.

Wiśnie odsączyć na sitku. 16 wiśni osuszyć z soku ręcznikiem papierowym i odłożyć na bok, będą potrzebne do dekoracji. Potrzebne będzie 500ml soku z wiśni.

Cukier, mąkę ziemniaczaną i trochę soku dobrze wymieszać. Resztę z 500ml soku zagotować. Dodać rozmieszaną mąkę z cukrem i chwilkę pogotować, tak aby powstał kisiel. Dodać wiśnie i wymieszać. Lekko ostudzić. Dodać 50ml wódki wiśniowej (wiśniówki).  

Dwa krążki biszkoptowe nasączyć wódką wiśniową (pozostawiając trochę wódki do nasączenia 3 krążka) i rozłożyć po połowie kisielu z wiśniami. Krążki wstawić na chwilę do lodówki.

Śmietanę ubić mikserem. Pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy.

Jeden z krążków z kisielem ułożyć na paterze. Na biszkopt wyłożyć 1/4 śmietany. Przykryć drugim krążkiem z kisielem. Nałożyć znowu ¼ śmietany. Przykryć 3cim krążkiem. Biszkopt nasączyć pozostałą wódką wiśniową (wiśniówką). Boki i wierzch posmarować śmietaną. Resztę śmietany przełożyć do szprycy i zrobić 16 kleksów i na każdym położyć wiśnię. Boki i środek tortu posypać płatkami czekolady.

Tort wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.



 

   Podsumowując: cały dzień odbył się bardzo „smacznie”. Jesteśmy szczęśliwi z sukcesu projektu i jego ciepłego przyjęcia, a to dopiero początek. Następna część już w listopadzie, a tymczasem: Auf Wiedersehen! ;)

 

 

 

 
"

 
Pokrewne linki
· Więcej o Nauka
· Napisane przez Moly_Ka


Najczęściej czytany artykuł o Nauka:
Następstwa ruchu obiegowego i obrotowego Ziemi


Oceny artykułu
Wynik głosowania: 0
Głosów: 0

Poświęć chwilę i oceń ten artykuł:

Wyśmienity
Bardzo dobry
Dobry
Przyzwoity
Zły


Opcje

 Strona gotowa do druku Strona gotowa do druku


Komentarze są własnością ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialności za ich treść.

Komentowanie niedozwolone dla anonimowego użytkownika, proszę się zarejestrować

Re: Gleby i biosfera w Polsce (Wynik: 1)
przez leilei3915 dnia 19-06-2017 o godz. 14:08:46
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
20170619 leilei3915 pandora outlet online [www.pandoraoutletstore.us.com] asics running shoes [www.asicsrunningshoes.us.com] oakley sunglasses [www.oakleysunglasseswholesaler.us.com] canada goose outlet [www.canadagoose.name] longchamp outlet [www.longchampoutlet.us.org] mont blanc pens [www.montblancpenss.com.co] mont blanc pens for sale [www.montblancpensoutlet.com] nike trainers [www.niketrainersnikeshoes.org.uk] nhl jerseys [www.nhljerseyss.us.com] cheap jordans for sale [www.cheapjordansfor-sale.us.com] ralph lauren [www.ralphlauren-polo.me.uk] coach outlet online [www.coachfactoryoutlet-coachoutlet.us.com] vintage nhl jerseys [www.nhljerseyss.us.com] michael kors outlet clearance [www.michaelkorsoutlet-clearances.us.com] mcm bag [www.mcmoutletonline.us] coach outlet [www.coach-outletonlinecoachfactoryoutlet.us.com] polo ralph lauren outlet [www.ralph-laurenpolooutlet.us.com] ralph lauren outlet [www.poloralphlauren-official.us.com] cheap nba jersey [www.nba-jerseyscheap.us.com] oakley sunglasses wholesale [www.oakleysunglassesformen.us.com] ralph lauren outlet [www.poloralphlauren-official.us.com] ralph lauren outlet [www.poloralphlauren-official.us.com] mbt outlet [www.mbtshoesoutlets.us.com] coach factory outlet online [www.coachfactoryoutletonlinestores.us.com] christian louboutin sale [www.christian-louboutinshoes.us] canada goose [www.canadagooses.com.co] michael kors outlet online [www.michael-korsoutletofficial.us.com] coach outlet store online [www.coachoutletonlinecoachfactoryoutlet.com.co] coach outlet [www.coach-outletonlinecoachfactoryoutlet.us.com] longchamp [www.longchampoutletofficial.us.com] ralph lauren uk [www.poloralph-laurenuk.co.uk] fitflops sale clearance [www.fitflopsaleclearance.us.com] michael kors outlet store
Przeczytaj dalszy ciąg komentarza...



chanyuan (Wynik: 1)
przez leilei3915 dnia 19-09-2017 o godz. 14:42:44
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
chanyuan2017.09.19 fitflops shoes [www.fitflopsshoes.co.uk"] chrome hearts [www.chromeheartsoutlet.com.co"] ugg boots [www.ugg-bootsoutlet.us.org"] lacoste soldes [www.polo-lacostepascher.fr"] michael kors cyber monday [www.michaelkorscybermonday.us.com"] michael kors [www.michaelkors-outletuk.org.uk"] ugg outlet [www.uggoutlet-stores.com.co"] coach factory outlet [www.coach-factoryoutletonline.com.co"] canada goose jackets [www.canada-goosejackets.us"] swarovski crystal [www.swarovski-crystal.me.uk"] mulberry handbags [www.mulberry-handbagsoutlet.org.uk"] ugg outlet [www.uggoutletuggsoutlet.us.com"] oakley sunglasses [www.oakleysunglassesformen.com.co"] true religion jeans [www.truereligionjeansoutlet.co.uk"] oakley sunglasses wholesale [www.oakleysunglasses-wholesale.com.co"] canada goose coats [www.canadagoose-coats.us.org"] canada goose outlet [www.canada-gooseoutletstore.com.co"] nike roshe one [www.nikerosheone.us"] canada goose coats [www.canadagoose-coats.us.org"] nike air max 2015 [www.nike-airmax2015.us"] canada goose jackets [www.canada-goosejackets.us"] canada goose jackets [www.canada-goosejackets.us"] swarovski crystal [www.swarovski-crystal.me.uk"] marc jacobs outlet [www.marc-jacobs.us.org"] kate spade handbags [www.katespade.org.uk"] coach outlet [www.coach-outletclearance.us.com"] michael kors wallets [www.michaelkorswallets.us.org"] kevin durant shoes [www.kevindurantshoes.net"] coach outlet [www.coach-outletclearance.us.com"] ugg boots [www.ugg-bootsoutlet.us.org"] canada goose outlet [www.canada-gooseoutletstore.com.co"] canada goose jackets [www.canada-goosejackets.us"] canada goose outlet [www.canada-gooseoutletstore.com.co"] reebok outlet store [www.reeb

Przeczytaj dalszy ciąg komentarza...



 


 

PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.