Publiczna Szkoła Podstawowa
im. Tadeusza Kościuszki w Błędowie

ul. Stary Rynek 9; 05-620 Błędów
tel: 486680356; bledow@home.pl
Szukaj
Temat
  Zarejestruj się Home  ·  Tematy  ·  Pliki  ·  Twoje konto  ·  Wyślij artykuł  ·  Top 10  
Menu
· Strona główna
· Archiwum artykułów
· Blogi
· Ciekawe strony
· Encyclopedia
· FAQ
· Forum
· Galeria
· Kontakt
· Pliki
· Poleć znajomym
· Statystyki
· Wyślij artykuł
· Zarządzanie kontem

Zawartość
·nasza szkoła
·świetlica szkolna
·Biblioteka i czytelnia
·plan lekcji
·samorząd uczniowski
·klasy
·nauczyciele
·pedagog
·psycholog
·dydaktyka
·absolwenci
·informator trzecioklasisty

Logowanie
Witaj, Anonymous
Pseudonim
Hasło
(Zarejestruj się)
Członkostwo:
Ostatni: ypukuw
Nowe dzisiaj: 15
Nowe wczoraj: 21
Wszystkie: 4327

Na stronie:
Gości: 389
Użytkowników: 1
Razem: 390

Teraz online:
01: ypukuw

Zasady prawidłowego żywienia
Wysłano dnia 27-10-2015 o godz. 19:50:44 przez Moly_Ka

Nauka Paulaaa napisał "
   Uczniowie, korzystający ze stołówki szkolnej zauważyli pewne zmiany w jadłospisie.
Dlaczego zupa jest niesłona? Dlaczego rzadziej są smażone kotlety? Dlaczego nie ma słodyczy? Takie pytania można usłyszeć w czasie przerw i na niektórych lekcjach. O zmianach w żywieniu zbiorowym w jednostkach oświatowych mówi się także w mediach. W związku z tym uczennice kl. IIb Paulina Kawęczyńska i Angelika Mydłowska przeprowadziły z panią intendentką Małgorzatą Matysiak wywiad o zasadach prawidłowego żywienia, który wykorzystano na lekcji biologii.







Oto fragmenty wywiadu:

U -  Dlaczego w stołówkach nie używa się soli?
I - nadmiar soli kuchennej jest szkodliwy, negatywnie wpływa na organizmy. Według zaleceń Ministerstwa Zdrowia trzeba ograniczyć stosowanie chlorku sodu. Na jego miejsce używamy soli potasowych i magnezowych. Dzienna norma zapotrzebowania NaCl wynosi 5 g na osobę.
U - Dlaczego w jadłospisie jest dużo owoców i warzyw?
I - Bo zawierają dużo witamin, zwłaszcza gdy spożywamy je na surowo. W czasie gotowania część witamin tracimy. Dwa razy w tygodniu mogą być warzywa gotowane, 3 razy w tygodniu - surowe, 1 raz  - sok owocowy, 200ml
U - A co ze spożywaniem cukru?
I - Ograniczamy cukier, aby zapobiec tyciu młodzieży. Nadwaga to poważny problem społeczny. Wprowadziliśmy więcej produktów zawierających węglowodany złożone: makaron pełnoziarnisty, płatki orkiszowe, kaszę jaglaną. Do surówek dodajemy olej słonecznikowy, który spełnia normy żywieniowe oraz oliwę z oliwek.
U - Czy przedszkolaki jedzą takie same posiłki, jak gimnazjaliści?
I - Z reguły tak. Tylko dostają jeszcze mniej soli; Do przygotowanych dań nie używamy przypraw typu wegeta, kwasek cytrynowy itd., lecz przypraw naturalnych - ziół.
U - Na co zwracać uwagę w prawidłowym żywieniu?
I - Na regularne posiłki - 5 w ciągu dnia co 2-3 godziny
U - Dlaczego?
I - Zapobiega to odkładaniu tkanki tłuszczowej, dobrze wpływa na wzrost i rozwój, lepszą pracę umysłu. Posiłki te powinny zawierać wszystkie składniki, być urozmaicone i kolorowe.
U - Dziękujemy za rozmowę.




   Pani intendentka przekazała nam także materiały o zasadach prawidłowego żywienia opracowanych przez Ministerstwo Zdrowia. Zalecenia i wskazówki wykorzystano na gazetkę dostępną w sali nr. 4:
,, Niezdrowe zamień na zdrowe'', ,,Żywienie zbiorowe w placówkach oświatowych'',
 ,,Na zdrowie''.
"

 
Pokrewne linki
· Więcej o Nauka
· Napisane przez Moly_Ka


Najczęściej czytany artykuł o Nauka:
Następstwa ruchu obiegowego i obrotowego Ziemi


Oceny artykułu
Wynik głosowania: 5
Głosów: 1


Poświęć chwilę i oceń ten artykuł:

Wyśmienity
Bardzo dobry
Dobry
Przyzwoity
Zły


Opcje

 Strona gotowa do druku Strona gotowa do druku


Komentarze są własnością ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialności za ich treść.

Komentowanie niedozwolone dla anonimowego użytkownika, proszę się zarejestrować

 


 

PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.