Publiczna Szkoła Podstawowa im. Tadeusza Kościuszki w Błędowie

05-620 Błędów

ul. Stary Rynek 9

tel./fax. 48 668 03 56

mail: sekretariat@bledow.edu.pl

Jadłospis

 Jadłospis przedszkola poniżej jadłospisu szkoły.

 Jadłospis. Szkoła od dn. 13.05.2024 r. - 17.05.2024 r.

Poniedziałek , 13.05.2024 r.
Obiad
1. Olej rzepakowy- 20.00g
2. Chleb pszenno żytni- 10.00g (Zboża zawierające gluten) [składniki: mąka pszenna, naturalny zakwas
żytni( mąka żytnia, woda), woda, sól, drożdże]
3. Placki ze szpinakiem - 245.00g (Mleko, łącznie z laktozą, Jaja i produkty pochodne, Zboża
zawierające gluten, seler, gorczyca, soja) składniki: Mąka pszenna typ 450, Mąka typ 2000
pełnoziarnista Mleko, Szpinak mrożony, Jaja, Cytryna, Czosnek
4. Kompot - 200.00g ( Seler i produkty pochodne, mleko, jaja, soja, gluten, gorczyca) składniki: Woda
wodociągowa, Jabłko, Mieszanka kompotowa; [składniki: porzeczki czerwone, aronia, truskawka,
śliwka], Cukier
5. Surówka z marchewki z mandarynką z olejem słonecznikowym - 60.00g składniki: Marchew, Mandarynki
, Olej słonecznikowy, Cukier
6. Fasolka po bretońsku z zieleniną- 330.00g (Soja i produkty pochodne) składniki: Woda wodociągowa,
Fasola biała nasiona suche, Kiełbasa wiejska, [składniki: skład ;mięso wieprzowe, mięso wołowe, woda,
sól, czosnek, pieprz, hydrolizat białka sojowego, barwnik, cukier, osłonka jadalna], Cebula, Koncentrat
pomidorowy, Czosnek
7. Chleb z ziarnem- 5.00g (Zboża zawierające gluten) [składniki: ziarna słonecznika, mąka pszenna
graham, mąka pszenna, siemię lniane, cukier, sól, gluten pszenny, mąka żytnia, kwas żytni]
8. Ketchup - 15.00g [składniki: Zużyto 232g pomidorów na 100g gotowego produktu, produkt nie zawiera
skrobi, konserwantów, glutenu. skład pomidory, cukier trzcinowy, sól himalajska, ocet jabłkowy)
Wtorek, 07.05.2024 r.
Obiad
 
środa, 08.05.2024 r.
Obiad

 

czwartek, 09.05.2024 r.
obiad

 

 

piątek, 17.05.2024 r.
obiad

1. Pizza (wyrób własny)- 250.00g (Mleko, łącznie z laktozą, Zboża zawierające gluten) składniki: Mąka
pszenna typ 450, Pomidor, Mleko, Ogórek kwaszony, Papryka czerwona, Szynka wiejska, Ser żółty,
Brokuły, Mąka pełne ziarno typ 2000 , Drożdże świeże, Olej rzepakowy
2. Pasta z makreli z serem twarogowym półtłustym - 45.00g (Mleko, łącznie z laktozą, Ryba) składniki:
Makrela wędzona, Ser twarogowy półtłusty, Olej słonecznikowy
3. Chleb pszenno żytni- 10.00g (Zboża zawierające gluten) [składniki: mąka pszenna, naturalny zakwas
żytni( mąka żytnia, woda), woda, sól, drożdże]
4. Ketchup - 10.00g [składniki: Zużyto 232g pomidorów na 100g gotowego produktu, produkt nie zawiera
skrobi, konserwantów, glutenu. skład pomidory, cukier trzcinowy, sól himalajska, ocet jabłkowy]
5. Jabłko- 50.00g
6. Zupa krupnik z zieleniną- 330.00g (Mleko, łącznie z laktozą, Zboża zawierające gluten, Seler i
produkty pochodne) składniki: Woda wodociągowa, Ziemniaki, Marchew, Seler korzeniowy, Pietruszka
korzeń, Por, Kasza jęczmienna perłowa, Masło extra , Pietruszka liście, Koper ogrodowy
7. Kompot - 200.00g ( Seler i produkty pochodne, mleko, jaja, soja, gluten, gorczyca) składniki: Woda
wodociągowa , Jabłko, Mieszanka kompotowa; [składniki: porzeczki czerwone, aronia, truskawka,
śliwka], Cukier

 

 

Uwaga ; kuchnia zastrzega prawo do zmian w jadłospisie

Pogrubienie czcionki oznacza wystąpienie w potrawie alergenów, wykaz alergenów mogących
wystąpić przy przygotowywaniu posiłków do wglądu obok jadłospisu , lub u kierownika kuchni

Dyrektor                     Kierownik              Kucharka

 

Jadłospis. Przedszkole od dn.  13.05.2024 r. - 17.05.2024 r.

 

 

Poniedziałek, 13.05.2024 r.

 śniadanie

Obiad

podwieczorek

1. Kasza manna na mleku
- 190.00g (Mleko,
łącznie z laktozą, Zboża
zawierające gluten)
składniki: Mleko, Kasza
manna
2. Chleb pszenno-żytni
35.00g (Zboża
zawierające gluten)
[składniki: mąka
pszenna, naturalny
zakwas żytni( mąka
żytnia, woda), woda, sól,
drożdże]
3. Chleb z ziarnem- 10.00g
(Zboża zawierające gluten)
[składniki: ziarna słonecznika,
mąka pszenna graham,
mąka pszenna, siemię lniane,
cukier, sól, gluten pszenny,
mąka żytnia, kwas żytni]
4. Masło extra - 4.00g
(Mleko, łącznie z
laktozą)
5. Ogórek- 30.00g
6. Cukier - 5.00g
7. Cytryna- 1.87g
8. Herbata czarna bez cukru
- 200g składniki: Woda
wodociągowa , Herbata
czarna w torebkach
9. Pomidor - 25.00g
10. Szynka z kurczaka -
20.00g (Mleko, łącznie z
laktozą, Soja i produkty
pochodne, Seler i
produkty pochodne,
gorczyca, gluten), na
100g gotowego produktu
zużyto 89 % mięsa fileta
kurczaka
11. Sałata - 5.00g, banan –
40g
1. Makaron mieszany - 60.00g
(Zboża zawierające gluten)
składniki: Makaron
spaghetti , Makaron
pełnoziarnisty
2. Sos - 100.00g (Zboża
zawierające gluten)
składniki: Pomidor , Woda
wodociągowa, Cebula,
Koncentrat pomidorowy ,
Mąka wieloziarnista, Cukier
3. --------------
4. Zupa fasolowa z zieleniną-
250.00g (Seler i produkty
pochodne) składniki:
Ziemniaki, Woda
wodociągowa, Marchew,
Wieprzowina szynka surowa,
Fasola biała nasiona suche,
Pietruszka korzeń, Seler
korzeniowy, Por, Pietruszka
liście, Czosnek
5. Kompot - 200.00g ( Seler i
produkty pochodne, mleko,
jaja, soja, gluten, gorczyca)
składniki: Woda
wodociągowa, Jabłko,
Mieszanka kompotowa;
[składniki: porzeczki
czerwone, aronia, truskawka,
śliwka]
1. Rzodkiewka - 7.00g
2. Marchew- 5g
3. Kajzerka - 33.00g (Zboża
zawierające gluten) [składniki:
mąka pszenna, woda, drożdże,
olej roślinny, sól, cukier]
4. Herbata owocowa - 200g
składniki: Woda wodociągowa,
Herbata owocowa w torebkach
5. Masło extra - 2.50g (Mleko,
łącznie z laktozą)
6. Pasta jajeczna z majonezem ze
szczypiorkiem - 30.00g (Jaja i
produkty pochodne, Gorczyca i
produkty pochodne) składniki:
Jaja, Majonez, Szczypiorek
7. Bułka grahamka - 10.00g (Soja i
produkty pochodne, Zboża
zawierające gluten, Nasiona
sezamu i produkty pochodne)
[składniki: Skład; mąka pszenna
razowa, mąka żytnia, woda,
drożdże, margaryna, sól] 8.
Serek wiejski ziarnisty- 20g (
mleko łącznie z laktozą)

 

Wtorek, 14.05.2024 r.

                śniadanie

obiad

podwieczorek

1. Chleb pszenno-żytni
35.00g (Zboża
zawierające gluten)
[składniki: mąka
pszenna, naturalny
zakwas żytni( mąka
żytnia, woda), woda,
sól, drożdże]
2. Masło extra - 4.00g
(Mleko, łącznie z
laktozą)
3. Ogórek- 30.00g
4. Cukier - 5.00g
5. Cytryna - 1.92g
6. Herbata czarna bez
cukru -200g składniki:
Woda wodociągowa,
Herbata czarna w
torebkach
7. Płatki jęczmienne na
mleku- 180.00g
(Mleko, łącznie z
laktozą, Zboża
zawierające gluten)
składniki: Mleko,
Płatki jęczmienne
8. Kiwi - 40.00g
9. Sałata - 5.00g
10. Krakowska - 20.00g
(Mleko, łącznie z laktozą,
jaja, Soja i produkty
pochodne, Seler i produkty
pochodne, Gorczyca i
produkty pochodne, zboża
zawierające gluten) na 100g
gotowego produktu zużyto
124g mięsa wieprzowego)
11. Pomidor - 20.00g
12. Chleb żytni - 10.00g
(Zboża zawierające
gluten) [składniki:
mąka żytnia, sól,
drożdże, słonecznik,
siemię lniane, otręby
żytnie]

Ziemniaki - 180.00g
2.

Koper ogrodowy- 1.92g
3.

Surówka z kapusty pekińskiej z
papryką i jogurtem - 80.00g
(Mleko, łącznie z laktozą) składniki:
Kapusta pekińska, Papryka czerwona,
Jogurt naturalny, Cukier
4.

Mięso z piersi kurczaka bez skóry -
50.00g
5.

Panierka - 25.00g (Jaja i produkty
pochodne, Zboża zawierające
gluten) składniki: Olej rzepakowy,
Jaja, Bułka tarta, Mąka kukurydziana
6.

Orzechy nerkowca- 5.00g (Nasiona
sezamu i produkty pochodne,
Orzechy (nerkowiec))
7.

Zupa pomidorowa z ryżem
pełnoziarnistym z zieleniną- 250.00g
(Mleko, łącznie z laktozą, Seler i
produkty pochodne) składniki: Woda
wodociągowa, Marchew, Mleko, Seler
korzeniowy, Pietruszka korzeń, Por,
Ryż pełnoziarnisty, Koncentrat
pomidorowy, Masło śmietankowe
8.

Kompot - 200.00g ( Seler i produkty
pochodne, gorczyca, gluten, soja,
jaja, mleko) składniki: Woda
wodociągowa, Jabłko, Mieszanka
kompotowa; [składniki: porzeczki
czerwone, aronia, truskawka, śliwka]

Kawa inka na mleku-
150.00g (Mleko, łącznie z
laktozą, Zboża
zawierające gluten)
składniki: Mleko, Kawa
zbożowa
2.

Woda z cytryną-150g
3.

Pizza - wyrób własny -
100.00g (Mleko, łącznie z
laktozą, Jaja i produkty
pochodne, Zboża
zawierające gluten, Seler
i produkty pochodne,
Orzeszki ziemne
(arachidowe) i produkty
pochodne, Gorczyca i
produkty pochodne,
Orzechy (orzech
pistacjowy)) składniki:
Mąka pszenna typ 450,
Pomidor, Mleko, Ogórek
kwaszony, Papryka
czerwona, Ser żółty,
Szynka, Brokuły, Drożdże
świeże, Olej rzepakowy
4.

Banan -50.00g

 

środa , 15.05.2024 r.
śniadanie obiad podwieczorek

1.

Kakao na mleku -
200.00g (Mleko,
łącznie z laktozą)
składniki: Mleko,
Kakao
2.

Masło extra - 4.00g
(Mleko, łącznie z
laktozą)
3.

Ser żółty - 20.00g
(Mleko, łącznie z
laktozą)
4.

Dżem owocowy -
3.00g , banan-40g
5.

Papryka czerwona -
8.00g
6.

Sałata- 5.00g
7.

Cukier -5.00g
8.

Cytryna- 1.89g
9.

Herbata czarna bez
cukru- 200.00g
składniki: Woda
wodociągowa, Herbata
czarna
10.

Pomidor - 25g
11.

Kajzerka - 33.00g
(Zboża zawierające
gluten) [składniki:
mąka pszenna, woda,
drożdże, olej roślinny,
sól, cukier]
12.

Bułka grahamka -
10.00g (Zboża
zawierające gluten)
[składniki: mąka
pszenna graham,
mąka pszenna, woda,
drożdże, cukier, sól]

1. Kasza jęczmienna perłowa- 40.00g
(Zboża zawierające gluten)
2. Surówka z ogórków zielonych ze
szczypiorem z olejem
słonecznikowym- . 80.00g składniki:
Ogórek , Olej słonecznikowy,
Szczypiorek
3. Kompot - 200g (Seler, mleko, jaja,
soja, gluten, gorczyca ), składniki:
Woda wodociągowa , Jabłko, Owoce
mrożone
4. ----------
5. Mięso od szynki - 50.00g
6. Dodatki do pulpeta w sosie
pomidorowym - 20.00g (Jaja i
produkty pochodne, Zboża
zawierające gluten) składniki: Otręby
owsiane, Cebula, Skrobia
ziemniaczana, Koncentrat pomidorowy,
Jaja, Czosnek
7. Zupa brokułowa z zieleniną- 250.00g
(Mleko, łącznie z laktozą, Seler i
produkty pochodne) składniki:
Ziemniaki, Brokuły mrożone,
Marchew, Woda wodociągowa,
Pietruszka korzeń, Seler korzeniowy,
Por, Mleko, Jogurt naturalny; [
Składniki , żywe kultury bakterii
jogurtowych, wyprodukowano bez
stosowania GMO], Masło
śmietankowe; [składniki: tłuszcz
mleczny 52%, tłuszcz roślinny 15%,
śmietanka pasteryzowana, olej roślinny
rzepakowy, kultury bakterii
mlekowych], Pietruszka liście

1.

Herbata owocowa -
200.00g składniki: Woda
wodociągowa , Herbata
owocowa w torebkach
2.

Kajzerka - 35.00g
(Zboża zawierające
gluten) [składniki: mąka
pszenna, woda, drożdże,
olej roślinny, sól, cukier]
3.

Pasta z wątróbki
drobiowej z majonezem -
20.00g (Jaja i produkty
pochodne, Gorczyca i
produkty pochodne)
składniki: Wątróbka
kurczaka, Majonez,
Cebula
4.

Ogórek kwaszony- 20.00g
5.

Papryka czerwona- 5.00g
6.

Ser twarogowy półtłusty-
20.00g (Mleko, łącznie z
laktozą)
7.

Bułka grahamka -
10.00g (Zboża
zawierające gluten)
[składniki: mąka pszenna
graham, mąka pszenna,
woda, drożdże, cukier,
sól]

czwartek , 16.05.2024 r.
śniadanie Obiad podwieczorek
1. Chleb pszenno-
żytni- 35.00g (Zboża
zawierające gluten)
[składniki: mąka
pszenna, naturalny
zakwas żytni( mąka
żytnia, woda), woda, sól,
drożdże]
2. Masło extra - 4.00g
(Mleko, łącznie z
laktozą)
3. Cukier - 5.00g
4. Ogórek - 30.00g
5. Cytryna- 1.92g
6. Herbata czarna bez
cukru - 200g składniki:
Woda wodociągowa,
Herbata czarna w
torebkach
7. Otręby owsiane na
mleku - 180.00g
(Mleko, łącznie z
laktozą, Zboża
zawierające gluten)
składniki: Mleko,
Otręby owsiane
8. Pomidor - 20.00g
9. Serek półtłusty -
10.00g (Mleko,
łącznie z laktozą)
10. Indyk upieczony
(wyrób własny)-
25.00g
11. Chleb
słonecznikowy -
10.00g (Zboża
zawierające gluten)
[składniki: mąka
żytnia, woda, nasiona
słonecznika, mąka
pszenna, sól, cukier]
12. Sałata- 5.00g
13. Kiwi -40.00g
1. Ryż biały - 30.00g
2. Mini marchewki z sezamem -
40.00g (Nasiona sezamu i
produkty pochodne, mleko, jaja,
soja, gluten, gorczyca, seler)
składniki: Marchewka mini
mrożona, Cytryna, Sezam
3. Brukselka mrożona- 40.00g
4. Sos ze śliwką suszoną - 50.00g
(Zboża zawierające gluten)
składniki: Woda wodociągowa,
Cebula, Śliwki suszone bez pestek,
Mąka wieloziarnista typ 2000
5. Schab wieprzowy bez kości-
60.00g
6. Zupa warzywna z dodatkiem
soczewicy z zieleniną- 250.00g
(Mleko, łącznie z laktozą, Seler i
produkty pochodne) składniki:
Ziemniaki średnio, Woda
wodociągowa , Marchew, Pomidor,
Seler korzeniowy, Por, Pietruszka
korzeń, Soczewica czerwona
nasiona suche, Jogurt naturalny,
Masło śmietankowe, Pietruszka
liście
7. Ryż brązowy - 10.00g
8. Kompot - 200.00g (Mleko,
łącznie z laktozą, Jaja i produkty
pochodne, Soja i produkty
pochodne, Zboża zawierające
gluten, Seler i produkty
pochodne, Gorczyca i produkty
pochodne) składniki: Woda
wodociągowa, Jabłko, Mieszanka
kompotowa; [składniki: porzeczki
czerwone, aronia, truskawka,
śliwka]
1. Mleko - 150.00g (Mleko, łącznie
z laktozą)
2. Muffinki marchewkowo-
jabłkowe (wypiek własny)-
80.00g (Mleko, łącznie z laktozą,
Jaja i produkty pochodne,
Zboża zawierające gluten,
Orzeszki ziemne (arachidowe) i
produkty pochodne) składniki:
Mąka pszenna typ 450, Cukier,
Mleko, Jaja, Olej rzepakowy,
Marchew, Jabłko, Orzechy
włoskie, Cukier z prawdziwą
wanilią, Cynamon mielony
3. Cykoria- 8.00g
Piątek, 17.05.2024 r.
śniadanie obiad podwieczorek
1. Płatki ryżowe na mleku
- 180.00g (Mleko, łącznie z
laktozą) składniki: Mleko , Płatki
ryżowe
2. Chleb pszenno-żytni-
35.00g (Zboża
zawierające gluten)
[składniki: mąka pszenna,
naturalny zakwas żytni(
mąka żytnia, woda), woda,
sól, drożdże]
3. Chleb z ziarnami-
10.00g (Zboża
zawierające gluten)
[składniki: mąka pszenna,
mąka żytnia, mąka żytnia
razowa, woda, siemię lniane,
płatki ziemniaczane, sól,
gluten pszenny, drożdże,
słonecznik]
4. Masło extra - 4.00g
(Mleko, łącznie z
laktozą)
5. Szynka- 20.00g (soja )
[składniki: mięso wieprzowe z
szynki 69 % na 100g gotowego
produktu, woda, sól,
przyprawy]
6. Ogórek- 30.00g
7. Cukier- 5.00g
8. Herbata czarna -200g
składniki: Woda wodociągowa ,
Herbata czarna w torebkach
9. Banan- 50.00g
10. Pomidor - 25.00g
11. Sałata - 5.00g

1.

Ziemniaki - 180.00g
2.

Miruna- 50.00g (Ryba)
3.

Panierka - 20.00g (Jaja i produkty
pochodne, Zboża zawierające gluten)
składniki: Olej rzepakowy, Jaja, Bułka tarta,
Mąka kukurydziana
4.

Surówka z sałaty lodowej z
pomidorem z jogurtem
naturalnym - 80.00g (Mleko, łącznie z
laktozą) składniki: Sałata, Pomidor, Jogurt
naturalny
5.

Zupa buraczkowa z zacierkami z
zieleniną- 250.00g (Mleko, łącznie z
laktozą, Jaja i produkty pochodne, Zboża
zawierające gluten, Seler i produkty
pochodne) składniki: Woda wodociągowa,
Burak, Marchew, Zacierka jajeczna,
Pietruszka korzeń , Seler korzeniowy, Por,
Cytryna, Masło śmietankowe, Pietruszka
liście , Czosnek
6.

Kompot - 200.00g ( Seler i produkty
pochodne, mleko, jaja, soja, gluten,
gorczyca, ) składniki: Woda wodociągowa ,
Jabłko, Mieszanka kompotowa;
[składniki: porzeczki czerwone, aronia,
truskawka, śliwka]

Herbata owocowa -
200.00g składniki: Woda
wodociągowa, Herbata
owocowa w torebkach
2.

Marchew- 5.00g
3.

Jogurt z jagodami -
140.00g (Mleko, łącznie z
laktozą, Orzechy (migdał))
[składniki: mleko pasteryzowane,
jagody 12%, cukier trzcinowy,
śmietanka pasteryzowana, żywe
kultury bakterii jogurtowych, może
zawierać orzechy]
4.

Rogal słodki - 33.00g
(Mleko, łącznie z laktozą, Jaja i
produkty pochodne, Zboża
zawierające gluten) [składniki:
mąka pszenna, woda, cukier,
jaja, margaryna, drożdże,
mleko w proszku, sól, barwnik;
karoten]
5.

Orzechy nerkowca- 5.00g
(Nasiona sezamu i produkty
pochodne, Orzechy (nerkowiec))

 

 

 

 

Uwaga!!!   ---- kuchnia zastrzega prawo do zmian w jadłospisie, pogrubienie czcionki oznacza wystąpienie w potrawie alergenu, w załączniku obok jadłospisu jest wykaz występujących w zakładzie  alergenów przy produkcji potraw

 

Dyrektor                                      Kierownik                         Kucharka